Ultrahang vizsgálatok

0. Koraterhességi vizsgálat

Akkor végzik el, amikor megállapítják a terhességet. A terhesség kimutatása, életkora pontosan megállapítható, hiszen az embrió mérete ilyen korai időpontban még nem mutatja a családi különbözőségeket, tehát mondjuk minden hathetes embrió egyforma. Ennek akkor van igazán jelentősége, ha az asszony nem tudja a teherbeesés időpontját vagy rendszertelenül menstruál és a tüszőrepedés időpontja kétséges. A koraterhességi ultrahangos vizsgálatnál meg tudja a szonográfus - ultrahangos szakember, szülész- állapítani, hogy a terhesség él, ha többes terhességet /ikreket talál, illetve azt, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül található-e.

1. UH. szűrővizsgálat

A terhesség 12-13 hetében végzik el. Gyakran hüvelyi fejet használnak. A fejlődési rendellenességek kiszűrésére szolgál. Kimutatható vele a koponya, arc fejlődési problémái, láthatóvá válik, hogy a szív rendesen fejlődik-e, megvannak-e benne a pitvarok-kamrák, végtagok nagyobb rendellenessége látható ekkor, lepény, köldökzsinór rendben van-e és a magzat méreteiből a terhességi hétre, a fejlődés töretlenségét mutatja a vizsgálat.

2. UH szűrővizsgálat

A terhesség 18-19. hetében, a hasfalon keresztüli érzékelővel végzik. Ekkorra már elkészültek az AFP eredmények, ennek a birtokában jól kiszűrhetők a fejlődési rendellenességek, kromoszóma-elváltozások, a koponya, arc, gerinc, szív, a rekeszizom, hasfalzáródási problémák, vesék, húgyhólyag végtagok fejlődési rendellenességei, elváltozásai. Kimutathatók a lepény tapadási rendellenességei és a pontos terhességi hetet is jól össze lehet hasonlítani a korábbiakkal.

3. UH szűrővizsgálat

Általában a 28-31. héten végzik. Ennek segítségével megtalálhatók a későn kialakuló fejlődési rendellenességek, megállapíthatók, hogy a magzat a terhesség korának megfelelően fejlődik-e, látható a magzatvíz mennyisége, mely egyéb problémára utalhat. Ilyenkor lehet a lepény érettségét megfigyelni, mely a magzat tápanyagcseréjéért és az oxigén-széndioxid transzportért felelős.

4. UH szűrővizsgálat

A 36-37. terhességi héten végzik. Megállapítható általa a magzat elhelyezkedése, a magzat súlya, fejlettsége, a lepény elhelyezkedése, érettsége, a köldökzsinór helyzete. Az utolsó vizsgálatnál nézik az előző császármetszés hegvonalát is, amely, ha nagyon elvékonyodik, akkor az a szülés mikéntjét és időpontját is meghatározza.

4d ultrahangra már a 10..héttől lehet jelentkezni.Fitalabb magzatok többet mozognak, mert több helyük van.

4d ultrahang vizsgálatkor egészben látszanak18-20 terhességi hétig. Nagyobb magzatok már nem férnek el a képernyőre kevesebbet mozognak.4d ultrahangon 26. héttől részletgazdag arcképet láthatunk.

4d ultrahang vizsgálattal a magzat nemének megítélésére már a 14. terhességi héttől van esélyünk, de a 16. terhességi héttől nagyobb biztonsággal lehetséges.